woensdag 14 april 2010

Open Access

Omdat mijn vorige werkgever geen rss-feed op zijn website aanbiedt, heb ik een Google Alert ingesteld. De rss-feed van die alert heb ik op mijn Netvibes-pagina gezet, zodat ik (hoop ik) toch een beetje op de hoogte blijf van nieuws over mijn ex-baas.

Als ik de nieuwe berichten langsloop, zie ik dat er een bericht bij staat dat afkomstig is van het intranet van de KNAW. Ik klik op de link naar het bericht en... kom zonder enig probleem direct op de bewuste intranetpagina. Huh? Je moet toch inloggen om bij het intranet te kunnen? Ben ik per ongeluk nog ingelogd na een vorig bezoek van het intranet dan? Nee. Als ik de link naar het bericht verkort tot het adres van de openingspagina van het intranet krijg ik het inlogscherm voor mijn neus. Hmz. Interessant. Door de voordeur mag ik dus alleen naar binnen als ik netjes inlog. Maar als ik mijn rss-laddertje tegen de virtuele gevel zet, blijken de ramen wijd open te staan.

Het bericht dat ik wilde lezen, heeft betrekking op Open Access. Maar daar bedoelen ze bij de KNAW vast dit gaatje in de intranet-beveiliging niet mee...

5 opmerkingen:

 1. Ha Mariëtte,
  mmm... interessant. Wat is het linkje van die pagina? Ik spreek volgende week met één van de technische beheerders van het intranet. Dan kan ik eens informeren :)
  groeten, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het linkje ligt in je mailbox op je te wachten... ben benieuwd wat je wijzer wordt van de techneut!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en kon je, toen je op die intranet-pagina was, ook gewoon verder het intranet doorzoeken? Of kreeg je alleen die betreffende pagina? Ik vind het wel een beetje knullig als je zo eenvoudig de boel kunt "hacken" ; volgens mij zit er een heel bataljon aan ICT-techneuten in het hoofdbureau.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yup, ik mocht overal heen. 'k Heb maar afgezien van het downloaden van de informatie voor financieel beheerders, dat leek me geen bijster boeiend leesvoer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha, heb zelf vanochtend ook via google-alert een pagina van het KNAW intranet binnengekregen.

  BeantwoordenVerwijderen