vrijdag 9 april 2010

Netiquette

Onze weekcoach probeerde vanmiddag tijdens de eerste inloopbijeenkomst van onze 12 Dingen cursus bij een aantal aarzelende cursisten de angst voor het bloggen weg te nemen. "Je kunt een blogposting altijd verwijderen of aanpassen," benadrukte ze een paar keer.

Yup, technisch kan het natuurlijk. Je kunt een typefout corrigeren, een link naar een website toevoegen, zinnen verbouwen, een plaatje veranderen, alinea's toevoegen en verwijderen, of zelfs het hele bericht van je weblog laten verdwijnen. Maar volgens mij zit er, als je netjes met je lezers wilt omgaan, wel een grens aan de ingrepen die je op je eigen berichten kunt of mag plegen.

Stel je voor. Je publiceert een bericht op je weblog. Er komen een stuk of tien reacties op, waardoor jij ervan overtuigd raakt dat je het op bepaalde punten in je bericht bij het verkeerde eind had. Dan kun je natuurlijk je bericht stilzwijgend aanpassen. Je haalt de alinea's eruit die je bij nader inzien niet vindt kloppen, je bouwt wat zinnen om, et voilá: je bericht komt overeen met je nieuwe inzichten. Als je dan ook nog even elk spoor van je verouderde inzichten uitwist door de reacties op je oorspronkelijke bericht te verwijderen, sta je er weer netjes op.

Netjes? Iemand die de moeite genomen heeft om een doorwrochte reactie op je bericht te schrijven, vindt het waarschijnlijk bar onbeleefd dat zijn reactie opeens verdwenen is. Iemand die op zijn eigen weblog een linkje naar jouw bericht heeft neergezet en heeft uitgelegd waarom hij het niet met je eens is, linkt nu - zonder het te weten - naar een bericht waarin iets heel anders staat; de aanleiding of context van zijn bericht is verdwenen. Dussehm... neuj, niet netjes.

Het alternatief? Geef aan wat je gewijzigd hebt. Dat kun je doen door zelf op je eigen bericht te reageren en in je reactie te melden dat (en hoe) je van mening veranderd bent. Je kunt er ook een geheel nieuw bericht aan wijden, en eventueel in je oorspronkelijke bericht een linkje naar het nieuwe bericht toevoegen. Een derde mogelijkheid is het toevoegen van tekst aan je originele bericht. De oorspronkelijke tekst laat je staan, maar je voegt er tekst aan toe en geeft aan dat die tekst een latere toevoeging is. Een manier die daarvoor op forums veel wordt gebruikt, is een door html geïnspireerde aanduiding:

< edit > Hier dacht ik later anders over, namelijk ... < /edit >

Bijkomend voordeel: als je je lezers op deze manier in de gelegenheid stelt om jouw denkproces te volgen, wordt je weblog er volgens mij alleen maar interessanter op ;-)

2 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad interessant hoe je om moet gaan met bloggen en de mogelijkheid om opgeschreven teksten naderhand aan te passen. Iemand heeft in zijn blog ooit iets lelijks over mij gezegd. Nog vóór ik dat gelezen had, hadden anderen de blogger aangesproken op zijn tekst en vervolgens had die blogger de opmerking uit zijn blog gehaald. Waarschijnlijk in de veronderstelling dat het 'weg' was, maar niets was minder waar. Andere bloggers hadden de opmerking overgenomen en zo zweeft dat citaat over mij nog steeds op het web rond. Heel grappig.
    Ik heb ervan geleerd dat je dus altijd heel goed moet nadenken wat je opschrijft. WWW is net pen op papier: als het erop staat, gaat het er niet meer af. Zou er ook een potloodversie zijn voor het bloggen?
    Groet, Benien

    BeantwoordenVerwijderen