zondag 25 april 2010

Google Alert op Netvibes

Voor de collega's die het lastig vinden om een rss feed van een Google Alert op hun Netvibes te plakken.

Internet doorzoeken op een trefwoord is 'n koud kunstje. Op de beginpagina van een zoekmachine, bijvoorbeeld Google, tik je een zoekterm in en voilá: de zoekresultaten verschijnen op je scherm. Google maakt het nog makkelijker: je kunt Google automatisch laten zoeken op het door jou gekozen trefwoord en de resultaten van die zoekopdracht in je mailbox laten belanden. Google noemt dit Google Alerts of, als Google Nederlands spreekt, Google-meldingen.

Google AlertsOp de webpagina Google Alerts kun je jouw zoekwoord invoeren. Vervolgens geef je aan waar je wilt dat Google zoekt: in nieuws, weblogs, op het web of "uitgebreid". Daarna wil Google van je weten hoe vaak Google moet zoeken: "zodra iets gebeurt", één keer per dag of één keer per week. Ook geef je aan hoeveel resultaten je precies gemaild wilt hebben: je kunt kiezen tussen een maximum van 20 en een maximum van 50 zoekresultaten. Tot slot voer je je e-mailadres in, en druk je op 'melding maken'.

Het kan echter nóg handiger: je kunt ervoor kiezen de Google Alerts niet per mail, maar als rss-feed te laten binnenkomen. Dat vereist dat je je op de webpagina Google Alerts aanmeldt met je Google-account, via de link 'aanmelden' in de rechterbovenhoek van het scherm. Zodra je dat gedaan hebt, kom je op een scherm waar je nieuwe meldingen kunt maken en je meldingen kunt beheren.

Druk op 'nieuwe melding', voer je zoekwoord in, en maak je keuzes: waar Google moet zoeken, hoe vaak, en hoeveel zoekresultaten maximaal geleverd moeten worden. Daarna maak je nog een keuze: waar moeten de zoekresultaten naartoe?

Je kunt kiezen tussen e-mail - dan komen de meldingen terecht op het e-mailadres dat bij je Google-account hoort - en feed. Kies 'feed' en druk op 'melding maken'. Het scherm ververst, je ziet je melding staan in wat 'n hele lijst van meldingen kan gaan worden.

Nu moet de feed nog ergens naartoe. Google probeert het je weer makkelijk te maken en biedt een link aan waarmee je de feed eenvoudig in Google Reader plakt, maar omdat wij experimenteren met Netvibes zijn er iets meer klikken nodig.

1. klik in je Google-meldingenscherm op 'Feed'
2. kopieer de link die helemaal bovenaan je scherm staat (het adres van de pagina die je ziet)
3. ga naar het Netvibes-tabblad waar je de feed wilt laten binnenkomen
4. druk in Netvibes op 'inhoud toevoegen' (de groene knop in de linkerbovenhoek)
5. kies 'Een feed toevoegen'
6. plak in het invoerveld de link van de Google-melding-pagina
7. druk op 'Voeg feed toe'

Als alles goed gegaan is, verschijnt de Google-melding nu op je Netvibes-tabblad.

Als de melding niet oplevert wat je ervan verwachtte, kun je er eenvoudig weer vanaf. Om de feed van je Netvibes-pagina te verwijderen, klik je op het kruisje in de rechterbovenhoek van het feedschermpje. Vervolgens vraagt Netvibes wat je wilt: definitief verwijderen, archiveren of annuleren. Kies je voor het eerste, dan verdwijnt de feed definitief. Als je voor 'archiveren' kiest, verdwijnt de feed van je tabblad, maar kun je de feed eventueel later terughalen.

In het scherm waar je net een Google-melding hebt gemaakt, kun je de meldingen ook beheren. Je kunt de melding daar dus ook verwijderen. Zet een vinkje in het vakje vóór de melding die je kwijt wilt en druk op 'verwijderen' links onderaan. Je kunt de melding ook bewerken, bijvoorbeeld het zoekwoord aanpassen. In dat geval is het verstandig om de feed opnieuw op je Netvibespagina te plaatsen, op dezelfde manier als je dat hebt gedaan toen je de Google-melding voor het eerst maakte.

6 opmerkingen:

 1. Zonder meer een topuitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks! Zou ik dan toch een loopbaan in het onderwijs misgelopen zijn? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaha, zo gaat ie goed. Ik ben toch maar aan Netvibes blijven hangen (te lui om weer opnieuw te beginnen). De enige feed die het niet doet is de nieuwsfeed van nu.nl of welke dan ook. Hij laadt gewoon niet. En de knop 'vernieuwen' werkt ook niet. Het lot van de historicus: oud nieuws is beter dan nieuw nieuws...

  Nog een vraagje, nu ik toch tegen jou aan het neuzelen ben: ik wou een door mij veel gebruikte website op mijn netvibes zetten, maar ik doe kennelijk zo moeilijk dat het me niet lukt. Heb je een tip?

  Dank en groet, Benien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dank je voor de uitleg. Netvibes is volgens mij z'n dipje van vorige week weer te boven ; bij mij doen de feeds van Parool en Volkskrant het weer goed. Nu.nl heb ik nog niet uitgeprobeerd, uit angst dan van alles te moeten lezen over Wesley en Yolanthe enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Benien: mail me het adres van de website even, dan probeer ik 't uit en kan ik je misschien vertellen waarom 't bij jou niet lukt of hoe 't wel moet.

  @Femke: hier doet Netvibes 't ook weer, vorige week was 't inderdaad bar en boos. We durven wel he... zoiets wordt gratis ter beschikking gesteld en dan gaan wij er nog over zeuren ook ;-)

  BeantwoordenVerwijderen