vrijdag 2 april 2010

Ding 2: weblog inrichten

Het openen en inrichten van dit weblog verloopt zonder problemen, maar ik struikel over een paar dingen in de toelichting op 23 Archiefdingen.

Zowel in de begintekst als bij stap 1 wordt geadviseerd om een Gmail-account aan te maken. But why? Voor een weblog bij Blogger heb je een Google-account nodig, dat je ook op de homepagina van Blogger kunt aanmaken. Met zo’n Google-account heb je toegang tot allerlei diensten van Google. Pas als je ook daadwerkelijk behoefte hebt aan een extra mailadres is het handig om een Gmail-account aan te maken. Nodig is het echter allesbehalve, een Google-account kun je ook met een bestaand e-mailadres van een andere mailprovider aanmaken.

Ook de tekst bij stap 2 klopt niet helemaal. Blogger vraagt inderdaad om een e-mailadres, maar dat wordt niet je gebruikersnaam. Je e-mailadres en wachtwoord dienen alleen om in te loggen op het ‘dashboard’ van je weblog, zodat je berichten kunt plaatsen en instellingen kunt wijzigen. Je gebruikersnaam kies je zelf, bij het invullen van je profiel.

Bij stap 3 staat zinnig advies over privacy, maar in ’n vreemde context. Wat is het verband tussen ‘geef je weblog een naam’ en het al of niet geheim houden van je eigen naam? Die twee hebben niets met elkaar te maken, want je bent niet verplicht om je eigen naam in de naam van je weblog op te nemen.

Tot slot van mijn gemugge(n)zift: verderop in het 23 Archiefdingen blog worden nieuwe termen weergegeven als links naar onder meer Wikipedia-pagina’s waarop wordt uitgelegd wat een bepaalde term betekent. Dat had met de termen ‘gadget’ en ‘widget’ in de toelichting op Ding 2 ook wel gemogen.

Elke week een blogpost van minimaal 100 woorden? Hm, moet lukken zo... :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten