donderdag 1 april 2010

Ding 1: Web 2.0 ontdekken

Moeten meeveranderen. Moeten weten. Moeten ervaren. Moeten nadenken. Brrr. Vier keer ‘moeten’ in drie zinnen. De schrijver van de introductie van 23 Archiefdingen zal ’n goede gids in de wondere wereld van Web 2.0 zijn, van marketing heeft hij minder kaas gegeten.

Aan zo ongeveer alle computersnufjes en internetfoefjes die ik ken, ben ik begonnen omdat iemand uit mijn omgeving er enthousiast over was. Niet omdat een volslagen onbekende beweerde dat het moest. En ik hield ze vol omdat ze voor mij hun nut bewezen. Niet omdat ik anders het gevaar liep in d'een of andere prehistorie te blijven hangen. And even if... waarom zou een historicus bang zijn voor de prehistorie? ;-)

Over prehistorie gesproken: ooit zat ik op ICQ, later op MSN, was ik lid en beheerder van een aantal mailinglijsten, en waren de operatorcommando's op irc gesneden koek voor me. Maar toen ik het vrijbuiterleven als proefschriftschrijver verruilde voor een kantoorbaan als archiefbeheerder kwam de klad in mijn online activiteiten. Dat ik de nieuwste social media ga verkennen met een cursus die juist op archiefbeheerders is toegesneden, zullen we maar ’n speling van het lot noemen.

Maar wat me over de streep trekt, is het enthousiasme van onze coaches en het samen optrekken met collega's. Dat werkt bij mij ’n stuk beter dan dat een vreemde mij vertelt dat iets 'moet' omdat 'iedereen' het doet.

4 opmerkingen:

 1. ICQ, dat is lang geleden! Was ik eigenlijk al helemaal vergeten :)
  Leuk dat je meedoet met de 12-dingen. Ben erg benieuwd naar je ideeën en ervaringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yup, tegen het einde van de vorige eeuw... we worden oud!

  Dank je wel voor het 'aanstichten' van deze belevenis, ik geloof dat ik nu al dingen aan het ontdekken ben die blijvertjes gaan worden... maar daarover later meer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn Mariëtte :)
  Waar had je trouwens die andere 23-archiefdingen site gezien? Kan'm nergens meer terugvinden... :s

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daarom mail ik linkjes waar ik al of niet misschien nog iets mee wil altijd even naar mezelf... komt daar ook nog 'n handiger oplossing voor langs in deze cursus? ;-)

  http://23dingenvoorarchieven.nl/

  BeantwoordenVerwijderen