dinsdag 11 januari 2011

Buitenlander gezocht

"Naar schatting 98% van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders." Het is de openingszin van de eind november 2010 gelanceerde website Vijf eeuwen migratie, die gevuld is met informatie over de geschiedenis van migranten in Nederland van 1580 tot heden. Bestond Nederland in 1580 al? Nee, maar 'n kniesoor die daarop let. De soundbite was leuk genoeg om overgenomen te worden – wie met Google zoekt op 'buitenlandse voorouders' krijgt ’n pagina voorgeschoteld waar welgeteld één treffer niet over deze website gaat - en om die publiciteit ging het waarschijnlijk.

Een paar weken later zat ik 'n oude aflevering van Who Do You Think You Are te kijken – ik blijf het origineel vele malen boeiender vinden dan het Nederlandse aftreksel. Tenzij ook in Verborgen Verleden iemand gaat ontdekken dat "omgekomen tijdens het schoonmaken van zijn dienstwapen" blijkt te betekenen dat zijn grootvader het leven liet tijdens een spelletje Russische roulette natuurlijk.

Op Twitter vroeg ik me hardop af of mijn stamboom ook zo boeiend zou zijn. Per ommegaande kreeg ik de verzekering dat dat natuurlijk zo zou zijn en de waarschuwing dat ik aan 'n gevaarlijke tijdrovende verslaving begon. Ze blijken beide terecht. Vroeger las ik nog wel 'ns een krant online. Tegenwoordig zijn Genlias, de Digitale Stamboom van het Rotterdamse Gemeentearchief, ZeeuwenGezocht van het Zeeuws Archief, Van Papier naar Digitaal en FamilySearch mijn vaste webstekken en is Aldfaer de meest gebruikte software op mijn computer.

Inmiddels borrelt het in mijn hoofd van de plannetjes. Alle gegevens invoeren in Aldfaer is leuk, maar is zo'n stamboom ook niet een uitgelezen wiki-onderwerp? Elke voorouder z'n eigen lemma? Met foto's erbij, scans van akten die ik op FamilySearch gevonden heb, Google Maps om locaties aan te geven... En als ik klaar ben? Dan ga ik borduren.

Oh, en die buitenlanders? In mijn stamboom heb ik ze nog niet gevonden...

4 opmerkingen:

  1. Leuk zo'n kussen.

    Overigens bestaat het idee van een stamboom in wikivorm al enigszins in het project Geboren in 1809.
    Kan misschien dienen als inspiratie. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu je het zegt... daar heb ik in het kader van de 23 Dingen cursus op het NIOD al 'ns in zitten grasduinen. Binnenkort nog eens doen, wie weet brengt 't me op nog meer ideeën :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg leuk dat het je zo te pakken heeft. Herkenbaar ook :-) Ik ging 20 jaar geleden met de tienertoerkaart in Breda kijken of ik een geboorteakte van mijn opa's broer kon vinden en vond mijn eerste familieschandaaltje (was een voorkind). Ook meteen verslaafd!

    Een wiki is wel aardig maar een database werkt toch fijner omdat je de gegevens gestructureerd invoert en dan op verschillende manieren kan presenteren. Bijv. als cirkelkwartierstaat, parenteel of stamreeks. Bij een wiki kun je wel lekker 'zappen' tussen gerelateerde personen maar is het grote overzicht toch snel weg. En je moet steeds dezelfde teksten intypen die voor iedereen hetzelfde zijn, of met sjablonen werken.

    Ik gebruik zelf een combinatie van een desktopprogramma (Pro-gen in mijn geval) met een online programma (TNG). In dat eerste programma hou ik de personen en relaties bij. Helaas kan Pro-gen niet de foto's en scans en Google maps, maar dat kan TNG weer wel. Periodiek exporteer ik mijn gegevens vanuit Pro-gen naar TNG en dan staat alles prachtig voor iedereen in te zien. Zie mijn vaderskant en moederskant voor het resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geloof dat ik in een database het overzicht soms ook een beetje kwijtraak... maar misschien heb ik gewoon even te lang met m'n neus in Aldfaer gezeten vandaag :-)

    BeantwoordenVerwijderen