woensdag 13 juni 2012

Mobiel: app of site?

Is that the library in your pocket? (regular screen)Als het antwoord op de vraag Moeten we mobiel? bevestigend is, dient de volgende vraag zich aan: op welke manier? Waarmee? Er zijn vier mogelijkheden: een app, een web app, een mobiele website en responsive web design.

Op een aantal terreinen lijkt de app de mobiele website de baas:
 1. Een app is eenvoudiger toegankelijk dan een mobiele website: 'n klik op een pictogram is voldoende om de app te starten, terwijl voor een mobiele website een adres in een browser moet worden ingevoerd.
 2. Een app kan meer functies van een telefoon gebruiken dan een mobiele website: niet alleen GPS en accelerometer, maar bijvoorbeeld ook de camera (denk aan Instagram) of de contactenlijst (bijvoorbeeld Whatsapp).
 3. Een app kan offline werken, een mobiele website heeft een netwerkverbinding nodig.
 4. Een app is beter te personaliseren dan een mobiele website.
Er zijn ook punten waarop een mobiele website het van een app wint:
 1. (Het adres van) een mobiele website is makkelijker te vinden en eenvoudiger te delen dan een app.
 2. Een mobiele website is toegankelijk vanaf elk mobiel apparaat, ongeacht besturingssysteem, terwijl een app speciaal voor een besturingssysteem moet worden gemaakt.
 3. Een mobiele website is direct toegankelijk en voor gebruikers onderhoudsvrij, terwijl een app gedownload, geïnstalleerd en onderhouden moet worden.
 4. Voor (naar verwachting) eenmalige interactie met een organisatie en voor het zoeken naar informatie nemen gebruikers hun toevlucht tot het web, niet tot apps; een app moet de schijfruimte en de moeite van het installeren waard zijn, mensen installeren een app (pas) als ze verwachten er regelmatig gebruik van te gaan maken en dat gebruik hen iets oplevert.
Is de stand hiermee 4-4 gelijk? Niet helemaal. Het eerste 'winpunt' van apps vind ik bijvoorbeeld niet erg overtuigend. Mensen installeren soms zoveel apps dat ze niet meer weten of ze een bepaalde app al geïnstalleerd hebben, laat staan waar ze die gelaten hebben. Bovendien is het niet overdreven ingewikkeld om een snelkoppeling naar een mobiele website op een tabblad van een mobiele telefoon of tablet te zetten. Een tussenweg is de mobiele web app, simpel gezegd: een als app vermomde mobiele website. Een web app nestelt zich na download en installatie als pictogram op een tabblad van telefoon of tablet, maar haalt z'n inhoud bij het opstarten van de app vanaf een webserver binnen (bijvoorbeeld de apps van Nu.nl).

Ook op het eerste 'winpunt' van mobiele websites valt af te dingen. Zoekmachines zijn (nog) niet ingesteld op mobiele websites. De rangschikking van zoekresultaten vindt plaats op basis van het aantal links naar een site, en dat zal voor een mobiele website lager zijn dan voor een desktop website. Een zoekopdracht via een browser op een mobiele telefoon of tablet zal dus primair desktop websites als resultaat opleveren. Wie vervolgens zo'n desktop website aanklikt, zal niet altijd automatisch naar de mobiele evenknie worden doorgeleid, want aan het maken van automatische redirects van volledige naar mobiele websites kleven ook nogal wat haken en ogen.

De gebruik(er)svriendelijkheidtesters van de Nielsen Norman group (NN/g) adviseren een app als gebruikers één specifieke taak moeten kunnen uitvoeren (bijv. het bestellen van een pizza), zo'n taak herhaald en frequent wordt uitgevoerd (bijv. elke week bestellen bij dezelfde pizzeria), meer telefoonfuncties dan GPS nodig zijn (bijv. de camera om een barcode te scannen), offline gebruik nodig is en/of informatie wordt verschaft die niet vaak verandert en (dus) lokaal opgeslagen kan worden.

Verandert je informatie vaak, wordt de informatie via een webserver geleverd en/of moeten meerdere samenhangende taken ondersteund worden? Dan is volgens NN/g een mobiele website de aangewezen weg. Als je 'm tenminste, vanwege de moeilijkheden met zoekmachines en automatische doorverwijzingen, ook letterlijk aanwijst door op een opvallende plaats op je desktop website een link naar je mobiele site op te nemen.

Als de informatie die je wilt bieden en de taken die je klanten moeten kunnen uitvoeren op je desktop website weinig verschillen van je wensen voor een mobiel platform adviseert NN/g responsive web design, een manier van websitebouw waarbij de rangschikking van paginaelementen automatisch wordt afgestemd op de grootte van het scherm waarop de webpagina bekeken wordt.

Verwante posts:
(Mobile) user experience
Moeten we mobiel?

2 opmerkingen:

 1. Mariëtte,

  Er zijn Javascript libraries die ontwikkelaars in hun mobiele site kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot GPS, camera, contacten, enz. Zie bijvoorbeeld PhoneGap.

  Google is al zaker ingesteld op mobiele apparaten! Enerzijds zie je dit aan producten als Google Analytics die mij duidelijk weergeven dat 6% van het verkeer via 'mobiel' komt (smartphones en tablets). Anderzijds kun je als beheerder zog. sitemape aanleveren die specifiek zijn voor mobile.

  Voor mij is punt 2 erg belangrijk, één keer ontwikkelen en draaien op meerdere platformen. Gelukkig zie je wel veel leveranciers die in dit gat springen, die software development kits of frameworks bieden waarin je je applicatie kunt maken en die je dan kunt deployen op iOS, Android, enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Bob,

   Fijn dat je weer reageert! Ik kan niet goed inschatten of ik technisch voldoende onderlegd ben om met 'n SDK iets presentabels te maken, gelukkig kan ik dat binnen de Universiteitsbibliotheek aan een collega overlaten die voor dergelijk knutselwerk z'n hand niet omdraait. Maar ook met een SDK lijkt het me lastig om een app te maken die er op elke Android-telefoon goed uitziet; niet alleen de Android-versie is daarvoor van belang, maar ook de schermresolutie. Voor een iPhone staat die vast, maar Android staat op telefoons met verschillende schermresoluties. Vanuit die hoek bekeken zou responsive web design misschien toch een beter idee zijn... op mijn virtuele stapeltje 'nog te lezen' ligt inmiddels het boek Responsive Web Design van Ethan Marcotte, ook iets voor jou?

   Verwijderen