zaterdag 11 februari 2012

Prutsen met Prezi

Het prijst zichzelf aan als "The Zooming Presentation Editor" waarmee je een presentatie kunt omtoveren in, jawel, een "cinematic journey": Prezi. Wat ik er zijdelings van meekreeg, gaf me vooral de indruk dat je er even misselijk van kunt worden als van een ritje in een achtbaan - en een fan van achtbanen ben ik niet bepaald. Bovendien had ik geen concrete aanleiding om Prezi nu eens echt te gaan uitproberen. Tot ik aan mijn stamboomsite begon.

Vorige week schreef ik al dat ik worstel met de structuur van mijn stamboomsite. Twee hoofdpagina's (de oudste generatie) met daaronder zeven subpagina's (de kinderen) met onder vier van die zeven subpagina's twee tot twaalf subsubpagina's (de kleinkinderen) met onder die vijfentwintig pagina's weer honderdtwaalf pagina's van achterkleinkinderen met daaronder weer... en uiteindelijk bovenaan de pagina's van de jongste generatie een kruimelpad van een halve pagina. Niet echt een optie. Maar de lijst van pagina's (persoonsnamen) die nu op mijn website staat, geeft niet in één oogopslag een indruk van de stamboom als geheel.

Met Aldfaer, het stamboomprogramma dat ik gebruik om gevonden gegevens in op te slaan, kan ik rapporten uitdraaien. Daaronder zijn ook grafische rapporten, die de personen uit de database in een boomstructuur weergeven. Zo'n rapport past prima op een A4'tje - als je het tenminste niet nodig vindt om de namen te kunnen lezen... Om zo'n boomstructuur in leesbare vorm te kunnen laten zien, heb ik dus iets groters nodig dan een Google Doc. Enter Prezi, met z'n onbeperkte canvas en z'n zoommogelijkheden.

In de veronderstelling dat ik vast en zeker niet de eerste ben die 'n stamboom met Prezi wil combineren, ga ik op de website van Prezi op zoek naar voorbeelden. En inderdaad, ik sta niet op het punt het buskruit opnieuw uit te vinden. Wereldwijd blijken schoolkinderen hun eerste Prezi te maken aan de hand van de opdracht 'maak een Prezi van je stamboom'. Maar dat resulteert niet echt in de ehm... inspirerende Prezi's waarop ik hoopte.

Via een image search met Google kom ik wel bij leuke dingen terecht. Een fan chart of iets dat daarop lijkt, is echter alleen bruikbaar voor een kwartierstaat: één of twee personen met hun voorgeslacht. Daarbij is de uitwaaiering gelijkmatig: je begint met twee personen, de vorige generatie omvat vier personen, die daarvoor acht, et cetera. Ik zoek ideeën voor de grafische weergave van het omgekeerde: twee personen en hun nageslacht. Het verloop van zo'n parenteel is ongelijkmatig: de ene nakomeling blijft ongehuwd en kinderloos, een ander trouwt drie keer en verwekt achttien kinderen, om twee uitersten van het spectrum te noemen.

Uiteindelijk besluit ik maar gewoon te beginnen en te zien waar ik uitkom. Mijn eerste poging levert op wat ik ermee wil bereiken: een heldere weergave van een generatie of drie van mijn voorgeslacht op een formaat dat groter is dan een A4'tje of een monitor, maar toch - en zonder zeeziekte - tot in detail te bekijken doordat de kijker zelf op delen van de tekening kan inzoomen. Maar zo'n 'doe-het-zelf-zoom-tekening' is eigenlijk geen echte Prezi...

De avond erna pruts ik verder, met een kopie van het eindresultaat van mijn eerste poging als basis. Ik begin de principes van het groeperen (in een frame plaatsen) van informatie, het draaien van het canvas en het uitzetten van een path - precies, die "cinematic journey" - aardig door te krijgen. Hoera, versie twee begint een echte Prezi te worden!

Maar als ik met de ogen van een niet-stamboomonderzoeker naar mijn beide probeersels kijk, is het eerste eigenlijk veel geschikter voor mijn doel dan het tweede. Zonder toelichting is het doel van het gedraai en gezoom in mijn tweede Prezi volmaakt onduidelijk. Het lijkt erop dat hoe Prezi-er mijn knutselwerk wordt, hoe minder geschikt het is voor mijn website. Grmbl. Nou ja, ik heb in elk geval eindelijk Prezi 'ns uitgeprobeerd...

4 opmerkingen:

  1. Leuk om over je ervaringen met Prezi voor genealogie te lezen! Ik gebruik zelf TNG om mijn gegevens online te presenteren. Daar importeer ik dan de GEDCOM-export uit Pro-gen in. TNG zorgt dan zelf voor allerlei overzichten. Zie mijn vaders familie of mijn moeders familie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks, ik hoopte al op een reactie van jou als mede-stamboom-websitebouwer ;-) 'k Heb overwogen om ook voor een 'geautomatiseerde site' te gaan, want gegevens uit Aldfaer zijn natuurlijk ook als GEDCOM te exporteren. Daarmee had ik het mezelf waarschijnlijk een stuk makkelijker gemaakt, maar nu ik een eindje onderweg ben met mijn Google Site merk ik dat ik het wel prettig vind om pagina voor pagina toe te voegen en bij individuen stil te staan i.p.v. een hele database in één keer uit te voeren. Jouw sites hebben wel een mooie geavanceerde zoekfunctie en handige sorteermogelijkheden, dat gaat me op mijn simpele Google Site niet lukken natuurlijk... nou ja, hou ik nog iets over om naar te streven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk dat je prezi inzet voor je stamboom en dat je ervaringen deelt! Als je je nog eens aan een derde versie zou wagen, zou ik het baseren op de tweede versie maar dan het draaien weglaten. Het voordeel van de tweede is namelijk dat je nog meer gegroepeerd hebt en daardoor meer overzicht geeft. Draaien pas ik (een wat frequentere gebruiker van prezi) alleen toe als ik daarmee een bepaalde uitgezette lijn volg (bijvoorbeeld een u-vorm of zoals in een ganzenbord).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met dat advies kan ik iets, dank je wel, Leen! Ik dacht dat ik met het groeperen zou vastlopen omdat een frame natuurlijk op zeker moment gewoon vol is, maar bedenk nu dat ik nog weinig heb gevarieerd met lettergrootte en frames in frames kan plaatsen. Die derde versie komt er dus... ik weet alleen nog niet wanneer ;-)

    BeantwoordenVerwijderen